Just starting

Ce inseamna a manipula

Manipula

Ce inseamna “A manipula”?

Cât de mult ești în controlul vieții tale? Te-ai întrebat asta vreodată?

Adică poate crezi că ești în perfect control.

Dar de fapt…mulți oameni din viața ta te manipulează. Ți-ai pus problema dacă se întâmplă asta? Și mai exact, cum?

Nu mă refer numai la manipulatorii ăia foarte răi, narcisiști și patologici de care știm toți și ne ferim. Mă refer la o grămadă de manipulări subtile pe care le facem cu toții.

Aici zic asta fiindcă, în fapt…toți manipulăm! Cum, mai exact? poate că te întrebi.

Cum manipulam

 • Atunci când cineva se supără și îi aplică celuilalt “tratamentul tăcerii” el de fapt manipulează prin a îl face pe celălalt să se simtă singur sau nebăgat în seamă.
 • De fiecare dată când cineva îi spune altcuiva apropiat că va pleca sau că îl va părăsi, el de fapt îl șantajează emoțional prin amenințarea cu abandonul, probabil chiar prin exploatarea unei traume a lui de abandon, deci încearcă să îl manipuleze.
 • De fiecare data cand folosim cuvântul “vină” asupra cuiva de fapt încercăm să manipulăm prin inducere de vină.
 • De fiecare dată când schimbi subiectul pentru că nu îți convine discuția manipulezi prin inducerea în eroare a atenției celuilalt.
 • De fiecare data când vrei să faci pe cineva să se simtă prost, inferior, prin a fii sarcastic cu el sau prin a îi pune diferite porecle etc., vrei să manipulezi prin a îi scade celuilalt stima de sine.
 • De fiecare dată când cicălești pe cineva sau ești foarte insistent vrei să-l manipulezi pe celălalt prin a îi obosi capacitatea de a își menține poziția sau părerea.
 • De fiecare data când îi spui cuiva “nu e ok să te simți așa” sau ” nu ai dreptate să simți așa” sau ” nu simți de fapt asta” manipulezi prin gaslighting, adică prin anihilarea realității interioare a celuilalt, prin invalidarea a ceea ce simte, lucru care are un efect de-a dreptul traumatic asupra lui, mai ales pe termen lung.
 • De fiecare dată când ești gelos și îți acuzi partenerul de ceva de fapt vrei să îl manipulezi prin inducere de vină și prin pretenții de posesivitate asupra lui.
 • De fiecare data când folosesti cuvantul “normal” la adresa a ceea ce ar trebui sa facă altcineva, sau cum să arate altcineva, în fapt îl judeci și încerci să-ți impui viziunea ta a realității peste cea a altcuiva care are alta înțelegere a cuvântului “normal”. Ce e normal pentru el nu e normal și pentru tine iar să nu înțelegi asta e o formă de nesimțire.
 • De fiecare data când minți pe cineva de fapt o faci ca să-l manipulezi, ca să îl faci să ajungă la acțiunea sau succesiunea de acțiuni dorite de tine, nu de el.

Astea sunt doar cateva exemple din miile de feluri prin care putem fi manipulați sau putem manipula, în relațiile cu ceilalți oameni din viața noastră.

Recunoști unul din aceste comportamente și la tine?

Le-ai întâlnit cumva la persoane apropiate?

Poate de multe ori le-ai și cedat deși îți dădeai seama că era ceva în neregulă cu ele. Le-ai cedat fiindcă nu vroiai să îți asumi un conflict cu persoanele respective.

Și astfel ai dat puterea ta și controlul vieții tale altora.

Acum, nu înțelegeți că manipulatorii sunt toți niște genii evil sau ceva. Nu, sunt ființe umane ca mine și ca tine. Manipulatori putem fi toți în anumite situații.

Eu nu zic să devenim niște paranoici legat de manipulare. Și nici să judecăm mult prea aspru manipulatorii.

Însă dacă vrem relații de calitate cu ceilalți e necesar:

 • să fim sinceri cu noi înșine, mai ales la obiceiurile și tendințele noastre de a îi manipula pe alții prin victimizări, dramatizări, șantaje, etc.
 • să recunoaștem cum și când cineva încearcă să ne manipuleze (sau deja ne manipulează de ceva timp), indiferent de ce pretind ei sau de cât de implicați suntem noi în manipularea lui/ei.
 • să ne propunem să fim etici până la cele mai mici gânduri și intenții ale noastre față de toți cei din jurul nostru și să nu recurgem și noi la manipulare sub nici o formă. Nu poți căuta sau atrage relații autentice și fără manipulare dacă tu apelezi la aceleași mizerii pentru a-ți construi relațiile tale.
 • să ne asumăm pierderi, materiale, de interese sau de relații pentru a ne asigura că avem oameni de calitate în jurul nostru

Fiecare dintre aceste puncte necesită multă muncă interioară pe care o poți face tu cu tine însuți dacă ești destul de organizat și de persistent sau pe care o poți face ghidat de un life coach. Orice lucru poate fi învățat și singur, însă adevărul e că este mult mai greu și mai contraintuitiv să lucrezi cu tine singur și să îți și iasă ce vrei tu decât dacă o faci ghidat de cineva care a mai făcut deja acel lucru pe care tu vrei sa îl realizezi.

Eu ca și life coach certificat te pot ajuta, prin ședințe de life coaching și tehnici mentale studiate să:

 • ajungi să fii mai sincer/ă cu tine însuți și să recunoști când greșești față de tine și cu ce
 • să dobândești abilitățile, atenția și detașarea emotională necesare pentru a recunoaște când cineva vrea să te manipuleze (chiar dacă o face inconștient- da, se poate și asta)
 • te pot ajuta să aplici principii de etică în viața ta care te vor face un om mai corect față de ceilalți și astfel vei beneficia de relații mai benefice și mai autentice cât și de încrederea celor din jurul tău
 • te pot învăța cum să accepți o pierdere de moment pentru un câștig mult mai mare în viitorul relațiilor tale cu ceilalți.

Acum, poate că ai niște părinți care te cicălesc sau te santajeaza și astfel te domină prin frică în vreun fel.

Poate ai o iubită care te cicălește sau te șantajează emoțional.

Poate ai niște prieteni care te șantajează fiindcă au simțit frica ta de a rămâne singur, fără ei.

Poate ai un job în care șeful tău te șantajează direct sau indirect să faci totul cum vrea el fiindcă îți exploatează frica de a îți pierde jobul.

Oricum ar fi, șansele sunt că deja ești manipulat de cineva din viața ta și tu nici nu îți dai seama de asta. Sau îți dai seama dar te simți neputincios și speriat ca să faci ceva să schimbi situația.

Așa că vino la coaching cu mine și haide să o luăm pas cu pas și să îți redăm puterea pentru ca tu să duci o viață mai liberă și mai fericită!

O ședință de coaching cu mine de aproximativ o oră va costa 150 RON. Am disponibile și pachete de reduceri de 20%, 30% și 50% dacă plătiți dinainte un program de mai multe ședințe!

Sunteți niște oameni frumoși și minunați!

Hugs tuturor!

Connect

Recommended articles

Tips for creating an online course trailer

Online Course Trailers – 7 Tips for Creating Great Trailers

Scrisul terapeutic

Scrisul terapeutic – Vino să îți scrii viața pe care vrei să o trăiești!

Steps to creating online courses

7 Steps to creating online courses easily