Business

Viitorul in afaceri

A avea afaceri, dar mai ales a lansa afaceri înseamnă asumarea riscurilor. De aceea, lumea afacerilor este dominată de personaje puternice, carismatice și curajoase în a-și asuma riscuri, mai ales în contextul actual.

Viitorul in afaceri poate sa fie neclar. Realitatea, mai ales în acești doi ani de pandemie, arată că, pentru ca o afacere să aibă succes, nu sunt suficiente curajul și carisma. Inteligența, înțelegerea contextului macro, reziliența, adaptabilitatea la mediul înconjurător sunt indispensabile afacerilor de succes.

Cunoașterea este, fără îndoială, un atu în fața schimbărilor și a ritmului rapid cu are acestea au loc. A ști înseamnă adaptabilitate și flexibilitate. A ști înseamnă gândire și, mai ales, acțiune strategică. Iar cunoașterea nu mai este un secret pentru nimeni în era accesului facil la informație. În schimb, ai nevoie de informație structurată, verificată și ușor de însușit.

Specialiștii – parteneri de afaceri

Din fericire, astăzi există specialiști și pasionați care studiază problemele cu care societatea și mediul de afaceri se confruntă și au capacitatea de a formula modele și instrumente la îndemână. Acești specialiști hiperspecializați (sic!) observă îndeaproape fenomene socio-economice și în baza acestora se pronunță cu încredere în ceea ce privește depășirea cu succes a provocărilor.

Dar cum recunoști provocările? Este adevărat că orice provocare aduce noi oportunități? Cum prioritizezi oportunitățile astfel încât să maximizezi câștigul, iar pierderile să fie minime?

Aceste întrebări și le-au pus profesorii Terence TSE și Mark ESPOSITO.

Răspunsurile le-au dat în lucrarea Understanding How the Future Unfolds: Using DRIVE to Harness the Power of Today’s Megatrends.

Megatendințe

Într-adevăr, ca oameni de afaceri nu avem întotdeauna timpul și energia suficientă pentru a investiga și observa care sunt tendințele ce ne vor aduce success in afaceri sau de a ne aduce pe culmile succesului sau ale disperării. Nu este cazul să ne alarmăm, ci să acționăm rațional și cu empatie.

Carte aduce în prim plan instrumentul D.R.I.V.E. dezvoltat în 2017 de cei doi profesori, menționați anterior. Instrumentul identifică cinci megatendințe cu care ne vom confrunta inevitabil:

Demographic (schimbările demografice și sociale)

Resource (resurse limitate)

Inequalities (inegalitățile sociale și între țări)

Volatility (volatilitatea, complexitatea și necesitatea scalării unor afaceri)

Enterprising (dinamica întreprinderilor)

Digitalizarea drept prioritate

Deseori pare că digitalizarea și globalizarea pot să aștepte și că nu sunt pentru noi, în acest moment. Sau poate că acțiuni în acest sens au fost demarate în interiorul companiei și se văd (sau nu) rezultatele. Este o investiție prea mare și fără rezultate clare pe termen scurt? Fără certitudini este dificil să acționezi. Să aruncăm o privire în viitor și să înțelegem în primul rând ce se va întâmpla cu siguranță.

Îmbătrânirea drept deficit

Știi, de exemplu, că populația lumii civilizate îmbătrânește accentuat? Că media de vârstă estimată pentru 2035 este de peste 65 de ani în Europa, America și Japonia? Criza de personal care se resimte din plin în prezent nu se va încheia pur și simplu. Iar mijloacele de retenție ale angajaților vor fi inutile atunci când nu vor mai exista oameni de angajat. Așadar investiția în digitalizare este bine să înceapă de astăzi, să poată înlocui cât mai rapid lipsa de forță de muncă.

Produsele și sau serviciile tale cui se adresează? Celor tineri care sunt din ce în ce mai puțini sau celor care vor reprezenta cea mai mare parte a populației și care vor deține cea mai mare putere de cumpărare?

Echitabilitatea drept oportunitate

Apa și alimentele sunt cele resurse rapid epuizabile, o certă amenințare pentru anumite zone ale planetei, unde gradul de sărăcie atinge cote alarmante. În regiunea Balcanilor, în viitor, rezervele de apă sunt suficiente. Teoretic, aici, există și mijloace de obținere a hranei pentru populație conform prognozelor demografice.

Deși la nivel mondial distribuția resurselor poate fi echitabilă, iar planeta încă reușește, pe hârtie, să ne hrănească pe toți, lipsa consumului rațional (o treime din cantitatea de alimente produsă ajunge la gunoi), infrastructura insuficient dezvoltată și indiferența generalizată, împarte zonele globului în zone cu excedent, respectiv risipă și zone cu lipsuri acute, respectiv sărăcie extremă.

Este șansa produselor și serviciilor cu impact social să rezolve discrepanțele. Tu poți găsi o oportunitate în această direcție?

Inegalitățile între țările digitalizate și celelalte, care consideră că nu a sosit momentul pentru ele să facă pași decisivi în această direcție, se accentuează. Iar țările digitalizate au instituții publice și companii în care procesele se desfășoară automat, rapid și cu minim de resurse umane, financiare și de timp. Angajații și clienții acestora au mentalitate de „digitalizați”.

Tehnologia blockchain drept aliat

O altă megatendință, la scară planetară, este volatilitatea mediului de afaceri. Modele noi de afaceri apar și cresc rapid, altele, tradiționale sau insuficient adaptate, dispar. Ce se va întâmpla cu băncile de exemplu? Cunoști un model de business care amenință deja activitatea bancară clasică?

Tehnologia blockchain va permite transferuri de proprietate, bani (indiferent de forma lor), de informații în siguranță, fără intermediari și fără comisioane. În prezent se fac teste la scară relativ redusă, iar odată trase concluziile și rezolvate iminentele impedimente de la început, prin scalare, vor transforma lumea, din nou. Totul se va întâmpla foarte rapid. Pentru cei vigilenți, cu ochii ațintiți asupra prezentului și conectați la informații, această volatilitate va fi oportunitatea mult așteptată.

Evaluează-te și evaluează provocările

Acum, astăzi, afacerea ta este pliabilă pe schimbările iminente viitoare? Educația continuă în care investești pentru tine și angajații tăi, îți permite să fii flexibil ca și individ, să sesizezi imediat schimbările, să profiți de oportunități și să abordezi viitorul cu speranță?

Dinamica întreprinderilor (Enterprise) este factorul care poate aduce schimbarea. O idee strălucită, pusă în practică va schimba regulile jocului în favoarea ta.

De ce avem nevoie de D.R.I.V.E.?

Acest instrument se adresează tuturor celor care înțeleg că punctul de plecare al rezultatelor de excepție, în lumea globalizată, este cunoașterea ansamblului și transformarea informațiilor în oportunități de creștere. Flexibilitatea este cheia, iar schimbarea, odată asumată și integrate, cu disciplină, asigură creștere. Este realitatea țărilor dezvoltate și a oamenilor împliniți.

Dacă vrei să fii un lider autentic care construiește un business pentru viitor, urmărește-mă și înscrie-te la cursul de leadership!

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Daca vrei sa iti lansezi propriul curs online, poti sa faci asta chiar acum!

Connect

Recommended articles

Digital marketing

Make digital marketing your best friend with these 5 steps

Cum sa-ti descoperi happy place-ul

Generozitatea în afaceri profitabile